Waar zijn de Diemse creatievelingen?

Een serieuze vraag!

2011 is voor Didam een zeer bijzonder jaar. Waarom? In de eerste plaats omdat Didam de 11de van de 11de van de 11de, ofwel het grote 11/11/11 Carnavals-eeuwfeest bij Jan & Jan, viert. Daarnaast zullen de Diemse carnavalsverenigingen – De Vrolijke Slörpers en De Geinsköp – aan Didam een carnavalsnaam schenken.

Didam en omstreken heeft een rijke (carnavals)historie en carnavalstraditie. De meeste Didammers kennen carnaval en velen vieren het. Er zijn meerdere carnavalsverenigingen en de optocht is in de wijde omgeving bekend en wordt zeer druk bezocht/ bekeken. Verder zijn er veel jongeren aangesloten bij een (bouw)groep voor carnavalswagens en nemen vrij om in Didam en omgeving het carnavalsfeestje te vieren. Dus ook voor de toekomst is deze carnavalstraditie gegarandeerd. Verbazingwekkend is dat Didam geen carnavalsnaam heeft. De Vrolijke Slörpers en de Geinsköp doen bij deze een oproep aan alle burgers van Didam om een carnavalsnaam te bedenken. Of we moeten tevreden zijn met “de messenstekers uut  Diem”? De carnavalsverenigingen van Diem dachten van niet. Maar wat is nu een goede carnavalsnaam?

 Carnavalsnaam

Tijdens carnaval hebben vele dorpen en steden een alternatieve naam. Dit kan een verzonnen naam zijn, zoals veel in Noord-Brabant gebeurt, of een dialectnaam zoals in Limburg gebruikelijk is.  Wikipedia stelt hierover het volgende:

“Het is gebruikelijk voor steden met een Bourgondische carnavalstraditie (ofschoon er ook in Oostelijk Nederland enkele plaatsen met als basis het Rijnlands carnaval dit doen) om de naam tijdens carnaval te veranderen. Enkele voorbeelden zijn: Kielegat: Breda, Strienestad: Steenbergen, Kruikestad: Tilburg, Krabbegat: Bergen op Zoom, Lampegat: Eindhoven en Zandhazendurp: Rosmalen.” 

Het betreffen steeds alternatieve namen die historisch bepaald zijn of juist typerend zijn voor een stad (of dorp) en de bevolking ervan.  Ter illustratie de naam van het geboortedorp van ons eigen oud Prins Kiske d’n 1ste: Ballenfruttersgat (Goirle). Het Nieuwsblad van het Zuiden van 15 februari 1969 stelt daarover het volgende:

“De bijnaam "ballenfrutters" voor inwoners van Goirle is afkomstig van een zeer oude, thans echter verdwenen tak van nijverheid, die meer dan twee eeuwen geleden een tijdperk van bloei beleefde. Het betreft hier de vervaardiging van ballen voor de kaatssport. In de middeleeuwen gold deze als 'n ridderlijk spel, dat zelfs aan het weelderige Bourgondische hof zijn beoefenaars vond. (...) Het betrof 'n openluchtsport die waarschijnlijk van de Romeinen afkomstig is. In Nederland vond zij veel ingang vooral in Friesland, waar men 't nog kent. (...)

Karel van Gelder en ook de latere prins Maurits lieten de benodigde ballen vervaardigen in Brabant. We denken daarbij dan speciaal aan Goirle, dat naast Dongen een centrum vormde van de kaatsballenproduktie. (...)Reeds in 1665 telde Goirle 28 firma's, die zich met de levering van kaatsballen bezighielden en vier jaar later werd op 31 december 1669 zelfs een ballenmakersgilde opgericht.”

Prijsvraag

Gezien het Bourgondische karakter van het  Diemse carnaval mag een alternatieve dorpsnaam voor Didam uiteraard niet ontbreken. De Vrolijke Slörpers en De Geinsköp uit Didam willen alle inwoners uit Didam uitdagen om een passende naam te bedenken.  De naam zal zoals gezegd, bekend gemaakt worden op 11 november 2011 bij Jan & Jan. De winnaar krijgt naast de eeuwige roem ook nog 11/11e deel van een half varken. De bedachte namen kunnen, voorzien van een toelichting, worden doorgegeven via 11-11-11-eeuwfeest@hotmail.nl.

Deskundige Jury

De inzendingen voor een alternatieve naam voor Didam worden, vanwege het historisch element, getoetst door een commissie van wijze heren van beide verenigingen en o.a.  de Oudheidkundige vereniging van Didam. De Jury beschikt over kennis van de historie en de bevolking van Didam. 

Dus: Waar zijn ze de Diemse creatievelingen die een mooie, toepasselijke naam voor ons dorp bedenken?  Graag horen we van jullie !!